CEO Vijesti

Uspješno realizovan projekat podrške mladim poduzetnicima

Dec 8, 2022 | CEO vijesti

  • Facebook

Projekat podrške mladim poduzetnim osobama, u organizaciji Centra za edukaciju i obrazovanje, realiziran u proteklih 5 mjeseci, okupio je veliki broj korisnika, potencijalnih i postojećih poduzetnika.

Osnovni cilj projekta je ekonomsko osnaživanje mladih i nezaposlenih, koje su kroz niz aktivnosti imali priliku praktično razviti vlastite poslovne modele, projekte, upoznati uspješne poduzetničke priče, te kroz direktan razgovor sa poduzetnicima uočiti prednosti vođenja vlastitog posla.  Projekat je bio odlična prilika svim zainteresovanim da steknu vještine i kompetencije koje su neophodne za tržište rada, bez obzira da li žele osnovati vlastiti posao, ili raditi kod poslodavca. Jedinstveni pristup koirsnicima pružen je kroz panel diskusije na kojima se razgovaralo o motivima za bavljenje poduzetništvom, prednostima, barijerama, te adresama na koje se mogu obratiti kako bi dobili finansijsku podršku za realizaciju vlastite poslovne ideje. Kao jedan od uspješnih rezultata provedenih aktivnosti, može se navesti da je određeni broj korisnika već krenulo u realizaciju pokretanja vlastitog biznisa.

  • Facebook

U Bosni i Hercegovini dostupni su brojni fondovi iz domaćih i stranih izvora, za osnivanje biznisa, te razvoj projekata i programa. Međutim, evidentan je nedostatak znanja u ovoj oblasti kako za apliciranje, tako i za implementaciju. Iz tog razloga, neophodno je realizirati ovakve i slične projekte kako bi organizacije i pojedinici bili spremni zadovoljiti kriterije koji se pred njih postavljaju. Osim edukativnih radionica, projekat je uključivao i istraživanje o potrebama, stavovima i barijerama razvoja samostalnog poslovnog poduhvata, kao i izdavanje publikacija sa savjetima korisnicima u oblasti pripreme za tržište rada, te koracima registracije poslovnog poduhvata.

Ukoliko želite više znati o projektnom menadžmentu, poduzetništvu, obračunima, pisanju biznis plana ili vođenju poslovanja, preporučujemo da pogledate naša izdanja:

Sve što želite znati o poduzetništvu, ali nemate koga pitati

Kako napisati projektni prijedlog i voditi projekat

Napišite poslovni plan i pokrenite posao

Share This