CEO Vijesti

Program HORIZONT 2020 – Koje su naše prilike? (2)

Jul 14, 2014 | Vijesti

  • Facebook
Nastavljamo sa pričom o programu EU-a HORIZONT 2020 i šansama za preduzeća u BiH. Dakle, Horizont 2020 je najveći program EU-a za istraživanje i inovacije, čiji budžet iznosi približno 80 milijardi €, a realizovat će se u periodu 2014. – 2020. godina.

Struktura Programa obuhvata tri glavna prioriteta i to:

 

1. Izvrsnost u nauci – Aktivnosti u okviru ovog prioriteta podrazumijevaju jačanje i širenje evropskog istraživačkog prostora, kako bi organizacije iz Evrope bile što konkurentnije na globalnom tržištu. Riječ je o pružanju podrške u vidu stipendija za istraživače, u cilju jačanja znanja, vještina, prilika za razvoj karijere, ulaganja u nove tehnologije itd. Ovi ciljevi čine zajednički i uravnotežen skup aktivnosti koji obuhvataju potrebe EU-a, u pogledu naprednih tehnologija i povećanja znanja.

2. Industrijsko vodstvo – Cilj aktivnosti ovog prioriteta je ubrzanje razvoja malih i srednjih preduzeća. Program će se realizovati kroz investicije u industrijske tehnologije, maksimiziranje potencijala rasta, pružajući malim i srednjim preduzećima finansijsku pomoć. Veoma važan specifičan cilj ovog prioriteta je „pristup rizičnim finansijama“, koji treba pomoći preduzećima, da prevaziđu nedostatak finansija za razvojne, istraživačke i inovacione projekte.

3. Društveni izazovi – Ovaj pristup, zasnovan je na okupljanju znanja i resursa na različitim poljima, uključujući društvene i humanističke nauke.Sredstva iz ovog prioriteta biće usmjerena na projekte iz oblasti zdravstva, demografskih promjena, sigurnosti hrane, održive poljoprivrede, sigurne, čiste i efikasne energije, okoliša, te zaštite slobode i sigurnosti Evrope i njenih građana.

U narednom članku, više ćemo govoriti o uspješnim pričama iz prakse.

NAPOMENA: Tekst je vlasništvo autora i Centra za edukaciju i obrazovanje. Nije dozvoljena distribucija i korištenje ovog teksta, ili njegovih dijelova, bez dozvole autora i uz obavezno navođenje izvora.

Vezani članci:

Program HORIZONT 2020 – Koje su naše prilike?

Ima li bespovratnih sredstava? IMA!

Kako napisati projektni prijedlog i voditi projekat?

Share This