CEO Vijesti

Program HORIZONT 2020 – Koje su naše prilike? (3)

Aug 7, 2014 | Vijesti

  • Facebook
Ciklus članaka o Programu Horizont 2020, završavamo primjerima iz prakse. Mnogo je uspješnih priča i poslovnih poduhvata razvijeno uz pomoć ovog Programa, a ovdje ćemo predstaviti samo neke. Možda će i našim preduzećima i poduzetnicima pomoći, da dođu do inovativne ideje, te razviju kvalitetni projektni prijedlog, kojim će aplicirati i dobiti bespovratna sredstva, u okviru Horizont 2020.

 

Primjer 1: Od poljoprivrednog otpada do „zelene energije“

Proizvodnja biogoriva, već određeno vrijeme predstavlja veoma pozitivan način korištenja poljoprivrednog otpada, koji doprinosi zaštiti okoliša, ali i otvaranju novih radnih mjesta. Tako je u Danskoj „DONG Energy“, izgradio postrojenje za proizvodnju biogoriva. Interesantno je da za osnovnu sirovinu koriste slamu, odnosno ostatke žetve pšenice i kukuruza. Proizvodnja je komercijalizirana u julu 2013. godine. Dodatna vrijednost ovoj proizvodnji je što, za razliku od proizvodnje uljane repice, kao sirovine za proizvodnju biogoriva, slama ne zahtijeva dodatni prostor niti napor za proizvodnju ove sirovine. Ovo postrojenje obradi oko 30.000 tona slame godišnje i proizvodi etanol, pelet i melasu.

Stranica kompanije: www.dongenergy.com

Primjer 2:  Zaštita evropske kulturne baštine

Ovaj primjer može biti interesantan kulturnim radnicima u BiH. Naime, radi se o projektu rješavanja problema konzervacije i restauracije umjetničkih djela, te njihovom očuvanju za buduće generacije. Riječ je o razvoju tehnika, kojima restauratori identificiraju originalne materijale i metode, koje je koristio i umjetnik, te na taj način doprinose očuvanju umjetničkih djela. Pomoću ove tehnike, mogu se analizirati, pratiti i testirati razna djela, uključujući slike, skulpture, metalni radovi, rukopisi, knjige i arheološki predmeti.

Više na:

{youtube}LnL4Hp3A_Ac{/youtube}

Primjer 3: Tehnologija za proizvodnju savršene obuće

Svi kupci obuće imaju problema prilikom odabira cipela. Veoma je teško uskladiti udobnost i atraktivnost. Projekat „Shop Instant Shoe“, razvio je tehnologiju memorijskog materijala za izradu obuće. Osnovi cilj je faktor udobnosti, te proizvodnja obuće, koja neće uzrokovati žuljeve, deformitete zglobova, niti urastanje noktiju na nogama. Kako sistem radi? Prilikom dolaska u prodavnicu, kupcu se skenira oblik noge, a snimak se obrađuje. Proces skeniranja i izrade dizajna traje manje od 10 minuta. Nakon toga se radi na dizajnu obuće. Prema riječima implementatora projekta, ova tehnologija može se korisiti kod svih proizvođača obuće. Iako se projekat trenutno koncetriše isključivo na ženske cipele, uskoro se očekuje i razvoj tehnologije za muške cipele.

Više o projektu na:www.instantshoe.com

Svi ovi projekti, finansirani su od strane EU-a, kroz Program Horizont 2020. Ono što se može reći je, da su sve ove ideje primjenjive i u Bosni i Hercegovini. Naravno, treba biti inovativan, raditi na vlastitom razvoju, učiti i usavršavati znanja iz svoje osnovne djelatnosti i biti kreativan. Osim toga potrebno je poznavati projektni proces i proces izrade projektnih prijedloga, te projektnu terminologiju. Sigurno je da u BiH postoji kvalitetan ljudski potencijal, koji može razviti i projekte bolje od prethodno navedenih.

NAPOMENA: Tekst je vlasništvo autora i Centra za edukaciju i obrazovanje. Nije dozvoljena distribucija i korištenje ovog teksta, ili njegovih dijelova, bez dozvole autora i uz obavezno navođenje izvora.

Vezani članci:

Program HORIZONT 2020 – Koje su naše prilike?

Program HORIZONT 2020 – Koje su naše prilike? (2)

Kako napisati projektni prijedlog i voditi projekat?

Share This