CEO Vijesti

Moje kompetencije, moja šansa za posao

Dec 24, 2015 | Vijesti

 

  • Facebook

Edukacijom iz oblasti projektnog menadžmenta i podjelom certifikata uspješnim polaznicima, završene su aktivnosti projekta „Moje kompetencije, moja šansa sa posao“, kojeg je realizovao „Centar za edukaciju i obrazovanje“ Tuzla.

Osnovni cilj projekta, bio je identifikacija i razvoj kjučnih znanja, vještina i  kompetencija, osoba sa područja Tuzle, Bijeljine i Srebrenika, u svrhu razvoja poduzetničkih sklonosti i osnivanja samostalnih poslovnih poduhvata. Identifikacija i razvoj kompetencija, rađeni su po detaljno razrađenom programu, uz pomoć instrumenta „Pasoš kompetencija“.

Pasoš kompetencija je instrument, kojim se olakšava proces prepoznavanja i razvoja vlastitih znanja, vještina i kompetencija, što rezultira boljim položajem na tržištu rada, efikasnijim upravljanjem ljudskim resursima, prepoznavanjem vlastitih mogućnosti za osnivanje poslovnog poduhvata, ali prije svega, jačanjem samopouzdanja. Kao takav, „Pasoš kompetencija“ odgovara različitim ciljnim grupama – nezaposlenima, zaposlenima, poslodavcima, kao i osobama koje žele pokrenuti vlastiti poslovni poduhvat. Rad sa ovim instrumentom, podrazumijeva savjetovanje sa certifikovanim savjetnikom, koji pomaže osobi koja popunjava Pasoš, da identifikuje svoja znanja, vještine i kompetencije. Osobe tokom života stiču mnoge sposobnosti, za koje ne mogu dobiti potvrdu. Uz pomoć savjetovanja sa Pasošem kompetencija, sve te sposobnosti mogu sumirati u jednom dokumentu, odnosno potvrdi, koja se izdaje na kraju savjetovanja.

 

„Tokom realizacije projekta realizovali smo brojne aktivnosti, u cilju razvoja poduzetništva i kompetencija mladih i nezaposlenih, na području  Tuzle, Srebrenika i Bijeljine. Osim savjetovanja sa „Pasošem kompetencija“, organizovali smo Sajam mladih poduzetnika/ca, na Panonskim jezerima, pred više od 7.000 posjetilaca, realizovali poslovnu edukaciju, te publikovali brošuru o razvoju kompetencija. Korisnicima smo pružili priliku da otkriju vlastite prednosti, a mnogi od njih već razmišljaju o pokretanju vlastitih poslovnih poduhvata, što ćemo im, kroz mentorski rad, olakšati.“, istakao je Almir Paočić, direktor Centra za edukaciju i obrazovanje.

 

U narednom periodu, Centar će nastaviti sa sličnim aktivnostima. O svemu, zainteresovani se mogu informisati putem web portala www.ceo.ba, ili putem e-maila info@ceo.ba.

 

Projekat „Moje kompetencije, moja šansa za posao“, realizovan je uz pomoć Službe za razvoj i poduzetništvo Grada Tuzla, Fedralnog ministarstva kulture i sporta/športa i njemačke vladine organizacije „Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH”.

Share This