CEO Vijesti

Kako stičemo kompetencije?

Jan 29, 2016 | Vijesti

Kompetencije
  • Facebook

Tokom života, čovjek se kontinuirano razvija. Obavljajući različite aktivnosti, mi postepeno učimo. Školovanje, odnosno formalno obrazovanje, daje nam određena znanja koja koristimo u životu. Međutim, osoba mnogo nauči tokom bavljenja nekim hobijem, radeći poslove u okviru svog zanimanja, prateći dešavanja oko sebe, odnosno aktivnim učešćem u svakodnevnom životu. Iz tog iskustva, gotovo uvijek dobijemo mnogo više znanja, nego tokom školovanja.

Dakle, možemo reći da znanja, iskustva, vještine i kompetencije stičemo svakodnevno. Neko ih koristi više, neko manje, ali često nešto nesvjesno naučimo i to koristimo u svakodnevnom životu. Razvoj društva, zavisi od pojedinaca koji svakodnevno uče i koriste svoje kompetenije u povećavanju vlastitog blagostanja i blagostanja društva u kojem žive.

Ukoliko „podvučemo crtu“ i želimo napraviti sumarni prikaz onoga što smo do sada postigli i naučili, postoji mogućnost da će nam se neke stvari učiniti nevažnim. Ipak, iz cjelokupnog životnog iskustva stekli smo znanja, vještine i kompetencije, koje svakodnevno koristimo. Da bi se olakšao pristup sumiranju naših postignutih rezultata u dosadašnjem životu, koristi se instrument „Pasoš kompetencija“.

NAPOMENA: Tekst je vlasništvo autora i Centra za edukaciju i obrazovanje. Nije dozvoljena distribucija i korištenje ovog teksta, ili njegovih dijelova, bez dozvole autora i uz obavezno navođenje izvora.

Vezani članci:

Šta je to Pasoš kompetencija?

Share This