CEO Vijesti

Male plastične ubice

Nov 25, 2012 | Vijesti

 

  • Facebook
Da li ste ikada razmišljali koliko otpada napravimo tokom najobičnije kupovine u marketima? Namirnice koje kupimo stavljamo u što je moguće više plastičnih vrećica. Te vrećice nam služe za bacanje kućnog otpada. A da li ste se ikada zapitali šta će se na kraju desiti sa svakom od njih?

 Neke od njih se razvlače po granama drveća, neke plutaju vodotokom, neke se sunčaju na zelenim površinama a neke završe i u kontejneru. Nakon što ih bacimo u kontejner i komunalci ih odvuku na deponijutada one počinju da poput virusa uništava okolinu, jer su toliko tvrdoglave u procesu razgradnje da ne žele da se razgrade, čak ni za 400 godina. Narušavaju ugled naše prirode i nas samih, zagašuje vodu i tlo. Ovo je veliki problem o kome trebamo početi razmišljati i koji trebamo rješavati.

Što se prije suočimo sa proble

  • Facebook
mom, prije ćemo naći rješenje. Mi smo glavni krivci, mi smo ti koji imamo loše navike. Samo promjenom navike da nosimo platnene cegere (koji su za razliku od plastičih vrećica dugotrajni) smanjili bi ovu vrstu zagađenja.

Ali ako nećemo promjeniti navike, problem možemo riješiti promjenom pravila da nema više besplatnih plastičnih vrećica. Kada bi se vrećice naplaćivale tada bi razmislili koliko bismo ih uzeli tokom kupovine. Ako bi se svaka uzeta plastična vrećica naplaćivala po 0,1 KM (a vjerovatno bi ta cijena bila i veća), i ako u prosjeku mjesečno svaka osoba uzme 30 vrećica to je 3 KM mjesečno, odnosno 36 KM na godišnjem nivou po jednoj osobi, odnosno 136,8 miliona KM za našu državu (novac od naknade za svaku plaćenu vrećicu služio bi da se omogući recikliranje te iste vrećice kada postane otpad).

Zato ne dozvolite da s

  • Facebook
e plastične vrećice razvlače po drveću ispred vaše zgrade ili da plutaju rijekom u kojoj bi se mogli kupati. Nemojte misliti da se vas ne tiče ovaj problem. Zato učinite nešto za ljepšu i čišću budućnost za vas i vašu djecu.


NAPOMENA: Tekst je vlasništvo autora i Centra za edukaciju i obrazovanje. Nije dozvoljena distribucija i korištenje ovog teksta, ili njegovih dijelova, bez dozvole autora i uz obavezno navođenje izvora.

Share This