CEO Vijesti

Čime se baviti u životu?

Feb 23, 2013 | Vijesti

  • Facebook
Da li ste se nekada zapitali, koja sve zanimanja postoje u našoj zemlji, i čime se sve možete baviti? Često se može čuti, da mnogi žele raditi, odnosno samostalno krenuti u poslovni poduhvat, ali je već „sve ponuđeno na tržištu“, pa imaju strah od neuspjeha. Šta raditi, a da neko drugi to već ne radi?

 

Radna mjesta koja su postojala juče, danas više ne postoje. Ona koja postoje danas, sutra više neće biti potrebna. Kakva nas radna mjesta očekuju u budućnosti, i može li se predvidjeti kako će izgledati tržište rada za 10 ili 20 godina?

Broj nezaposlenih sve je veći, a privreda stagnira. Budućnost je teško predvidjeti, ali sad već znamo da će se produžiti radni vijek zbog starenja nacije, smanjit će se potražnja za radnicima koji obavljaju administrativne poslove, a njihova radna mjesta preuzet će automatika, tehnologija i robotika. U budućnosti će naglasak biti na radnoj snazi koja ima digitalne kompetencije i ICT znanja, te savjetovanje, odnosno konsalting, naročito u oblastima poslovanja, pisanja projekata za domaće i strane fondove, finansija, te zaštite okoliša.

Međutim, prema klasifikaciji zanimanja, u Bosni i Hercegovini se možete baviti i poslovima, koji nisu toliko poznati za naše krajeve. U svakom slučaju su neobični. Tako, u našoj zemlji možete biti lađar, lakej, mađioničar, klovn, uzgajivač žaba, sastavljač sijalica i dr.

U svakom slučaju, prošla su vremena kada se na jednom poslu ostajalo od pripravnika do penzionera. Radnici budućnosti mogu očekivati da će mijenjati posao šest, sedam puta u životu.

NAPOMENA: Tekst je vlasništvo autora i Centra za edukaciju i obrazovanje. Nije dozvoljena distribucija i korištenje ovog teksta, ili njegovih dijelova, bez dozvole autora i uz obavezno navođenje izvora.

Share This