CEO Vijesti

Ispovijest zagađenog vazduha

Jun 5, 2013 | Vijesti

  • Facebook
Moje plavetnilo nastalo je u dalekoj prošlosti koja je ljudskom umu nepojmljiva. Stvoren sam da olakšam život svih živih vrsta kojima dajem mogućnost da opstanu. Krasim ovu divnu planetu Zemlju i dajem joj kišu i snijeg. Kroz mene se ogledaju i sunce i zvijezde, a ptice mi pjevaju na uho svakoga dana. Ispod mene zaljubljene glave na jednom proplanku, tiho nešto šapuću. Ja im pošalem povjetarac od kojeg zadrhte i priviju se bliže jedno drugome. Ja sam za ljubav, ljepotu i dobrobit svih.

 

Ali se u skorije vrijeme pojavila neka zla vrsta, dosad nepoznata, koja je naumila da me uništi. Kod njih se stalno nešto dimi, stalno nešto sagorijeva, da li u dimnjaku, fabrici ili auspuhu. I svi ti dimni oblaci su velikih dimenzija i raznih boja, od bijele, crne do žute. Kao da mi prave disco club green house gasova.

  • Facebook

Od kako su se oni pojavili obolio sam od hroničnog bronhitisa, u licu sam postao siv, a oči su mi stalno natmurene, i svako malo kašljem od prevelikog broja čestica koje me okružuju. Ispod mene zaljubljeni parovi hodaju sa začepljenim nosom, kažu smrdim, a seljaci se prestrave kada im pošaljem kišu.I Sunce se na mene naljutilo, kaže da ne dam njemu i zvijezdama da se ogledaju kroz mene. Ni ptice više ne mogu da mi pjevaju. Izgubio sam prijatelje, i postao neprijatelj svojim najmilijim.

Ah, za sve je kriva ova nova vrsta. Zarazili su me i inficirali svojim postupcima i od mene napravili staklen

  • Facebook
u baštu. Sada sam pun CO2, metana, N2O (NOx), SOx i freona. Od CO2 dobijem povišenu temperaturu, SOx i NOx se pretvore u kiseline, i tako od kiše naprave kisele kiše, kojih se svi plaše jer unište usjeve, vodotoke i šume. A i ozon se počeo kriti u nižim slojevima atmosfere, jer od nečistoća ne može da bude tamo gdje treba biti. Metan se u mojoj atmosferi pretvori u CO2, i onda nikako ne mogu da snizim temperaturu. A freoni su uvijek toliko gladni da mi pojedoše sve molekule ozona. I onda nema više šta da me štiti da ne izgorim na suncu.  

Htio bi da znate da nisam ovakav postao svojom krivicom, i da vas i dalje sve volim. I molim vas

  • Facebook
ako i vi mene volite, pomozite mi da se izliječim i opet budem onaj stari, dobri čisti zrak, vaš prijatelj.

NAPOMENA: Tekst je vlasništvo autora i Centra za edukaciju i obrazovanje. Nije dozvoljena distribucija i korištenje ovog teksta, ili njegovih dijelova, bez dozvole autora i uz obavezno navođenje izvora.

Share This