CEO Vijesti

Ekonomske slobode u BiH? Od nas su bolji Belize, Gabon, Honduras, Tanzanija…

Jan 10, 2013 | Vijesti

  • Facebook
Ekonomske slobode su osnova ekonomskog razvoja u globalnoj ekonomiji. The Heritage Foundation i The Wall Street Journal, objavljuju rang listu ekonomskih sloboda,  na kojoj Bosna i Hercegovina zauzima neslavno 103. mjesto. Ispred nas su smješteni Belize, Gabon,  Honduras, Tanzanija, Burkina Faso… Prema najnovijoj listi, spadamo u grupu “neslobodnih” zemalja.

Inače, ekonomska sloboda se definiše kao odsustvo pritiska ili ograničenja koje Vlada nameće na proizvodnju, distribuciju ili potrošnju robe ili usluga, u obimu većem od onoga koji je potreban da se zaštiti i održi sama ekonomska sloboda. Zemlje sa većim ekonomskim slobodama, imaju višu stopu ekonomskog rasta i znatno su prosperitnije od zemalja sa manjom ekonomskom slobodom.

  • Facebook

Slika: www.heritage.org

Naša ukupna ocjena je ista kao i prošle godine, sa uočenim poboljšanjima u upravljanju javne potrošnje i te neutraliziranim padom u monetarnoj i fiskalnoj slobodi. Bosna i Hercegovina je zauzela 38. od 43 zemalja u Evropi, a ukupna ocjena ostaje ispod globalnog i regionalnog prosjeka. Nakon nekoliko godina skromnog privrednog rasta, dalji razvoj se pogoršao, dijelom zbog globalnog recesije, ali uglavnom zbog nedostatka napretka u poboljšanju regulacije učinkovitosti politike otvorenog tržišta.Veliki broj firmi ostalo je pod državnom kontrolom, a privatizacija je gotovo u zastoju.

Kada govorimo o zemljama regiona, apsolutni pobjednik je Makedonija, koja se nalazi na 43. mjestu. Top 5 listu predvodi Hong Kong, a slijede Singapur, Australija, Novi Zeland i Švajcarska.

NAPOMENA: Tekst je vlasništvo autora i Centra za edukaciju i obrazovanje. Nije dozvoljena distribucija i korištenje ovog teksta, ili njegovih dijelova, bez dozvole autora i uz obavezno navođenje izvora.

Share This