CEO Vijesti

Budite u trendu na drugačiji način

Jun 28, 2015 | Vijesti

Možete biti u trendu, a da to ne podrazumijeva bezbroj selfie-ja u vašem albumu. Budite u trendu prateći ekologiju u korak. Sve više je prisutno korištenje papirnih vrećica ili štamparskog papira od recikliranog papira. Kada firma izrađuje vizit karte, pitaju ih da li  žele da budu na recikliranom papiru. Na ovaj način čuvate okolinu, ali i vaš novac. Ali, da li ste se ikada zapitali, kako se zaista odvija proces recikliranja? Vrlo je jednostavan za shvatiti. 

Proces se odvija u sljedećim fazama:

  • Facebook

          sortiranje otpada,

          usitnjavanje,

          proces flotacije,

          pranje,

          izbjeljivanje,

          proizvodnja papira.

Prije samog procesa recikliranja, vrlo je važno sortitari papir po kvalitetu, odnosno po vrsti (novinski papir, kancelarijski, karton i drugi). Iz papira se takođe izdvajaju zaostali krupni otpad druge vrste. Potom slijedi proces usitnjavanja u šrederu (mašina sa noževima), nakon čega se uz dodatak vode stvara pulpa. U nastavku se odvija proces čišćenja i prosijavanja da bi se uklonile sitne čestice otpada (kao što su plastika, guma, ljepak i drugo).

Flotacija predstavlja najsloženiji dio procesa recikliranja papira. U ovom dijelu procesa uklanjaju se sve štetne primjese sa papira kao što su mastila, toneri ili prevlake. Briše se lice svake stranice. Toneri su zapravo polimeri na bazi najlona  koje je teško odvojiti od papirnih vlakana, a uklanjaju se pomoću masnih kiselina. Potom slijedi faza pranja i izbjeljivanja pulpe. Nakon ove faze pulpa je spremna da uđe u tehnološki proces proizvodnje recikliranog papira.

Pored tehnologije recikliranja uz mašine i ljudske resurse, uvijek postoji i alternativni način recikliranja, recikliranje u kućnim uslovima. Za ovo vam je potrebno malo mašte, i od papirnog i kartonskog otpada izradite stvari od široke primjene, na primjer notes, lepezu za tople ljetne dane, organizer za vaš sto da uvijek sve bude uredno i sređeno, ili držač za vaš nakit. Lista prijedloga je prilično velika, a rok za izradu zavisi isključivo od vas. Evo nekih primjera, pa počnite…  

 

  • Facebook
 

  • Facebook

 

 

  • Facebook

ZAŠTITIMO EFIKASNO NAŠE ŠUME, KORISTIMO RECIKLIRANI PAPIR!

Još praktičnih savjeta, možete naći u publikaciji Eko poduzetništvo.

NAPOMENA: Tekst je vlasništvo autora i Centra za edukaciju i obrazovanje. Nije dozvoljena distribucija i korištenje ovog teksta, ili njegovih dijelova, bez dozvole autora i uz obavezno navođenje izvora.

Vezani članci:

Imate li problema sa otpadom?

Eko poduzetništvo

Napišite poslovni plan i pokrenite posao

Share This