CEO Vijesti

Alternativa uvijek postoji

Jun 18, 2012 | Vijesti

  • Facebook
Energija. Šta nam znači ta riječ? Vrlo moćna, reklo bi se, jer i da bi smo obavili najjednostavnije poslove, bilo šta, trebamo energiju. Da pred spavanje pročitamo nešto, da operemo suđe, da pogledamo film, da odemo do škole ili posla, da popijemo jutarnju kaficu. Sve iziskuje energiju.

Trenutno korišteni izvori naše energije su konvencionalni, odnosno koristimo energiju dobijenu iz ugalja, nafte, prirodnog plina. Trošimo te zalihe, trošimo… Njihovim sagorijevanjem štetimo okolini. Trošimo ih i trošimo…

 

Ali dokle? Ni ti izvori energije nisu nepresušni. Šta ćemo kada se zatvori ta slavina? Da li ste razmišljali o tome?

Savjet za rješenje ovog potencijalno velikog problema jeste da počnemo koristiti veći udio energije iz obnovljivih izvora i da shvatimo da postoje „nepresušni“ izvori energije koji su dostupni i običnim smrtnicima, a ne samo bogatašima sa Wall Streeta. U skorije vrijeme će postati atraktivno da ko posjeduje neki izvor energije ima moć. Bez energije nećemo moći zamisliti život.

Zato se okrenimo i naučimo se koristiti alternativnim izvorima energije i postanimo ekološki osviješteni i odgovorni, pa nam neće krasti naš novac za navodno prekomjernu potrošnju struje, da se možemo grijati na ovom minusu bez zebnje od računa. Mogućnosti su nam otvorene, samo ih treba prihvatiti.

Nekoliko tehnologija, posebno energija vjetra, male hidrocentrale, energija iz biomase i sunčeva energija, su ekonomski konkurentne. Nažalost proces prihvaćanja novih tehnologija je vrlo spor, a možda glavni razlog  tome za većinu ljudi je početna cijena. Zato će u nekoliko prvih godina izgledati kao da su ti izvori energije potpuno neisplativi, ali vjerujte da nisu. Jer sa nekima od njih možete biti 20 godina, 25 godina ili čak doživotno bez računa od elektroprivrede i centralnog grijanja.

Prihvatiti ono što nam je priroda sama podarila. Povećajmo udio proizvedene energije iz ovih izvora.

Zato razmislite i dopustite da vas uvedemo u ovaj svijet.

Share This