CEO Vijesti

Imate li problema sa otpadom?

Apr 7, 2015 | Vijesti

  • Facebook
Otpad (opasni ili neopasni) nastaje čovjekovim djelovanjem i zadovoljavanjem osnovnih životnih potreba i predstavlja sve materije ili predmete koje čovjek odlaže nakon iskorištavanja.

Zbog svakodnevnog povećanja količina otpada, krajnje je vrijeme da počnemo razmišljati o upravljanju otpadom te poduzimati konkretne korake ka njegovom smanjenju. Zato dozvolite da Vas uvedemo u svijet upravljanja otpadom.

 

Neopasni otpad

Opasni otpad

Papir, staklo, metal, plastika, tekstil…

Baterije i akumulatori, otpadna ulja, hemiklaije i lijekovi, infektivni otpad, ljepila, boje i lakovi…

Primarni cilj upravljanja otpadom jeste sprječavanje nastanka otpada. Upravljanje otpadom predstavlja sistem aktivnosti i radnji vezanih za otpad, uključujući prevenciju nastanka otpada, smanjenje količine otpada i njegovih opasnih karakteristika, te tretman otpada.

Otpad se može tretirati na sljedeće načine:

          ponovno korištenje,

          recikliranje,

          energetsko iskorištavanje,

          odlaganje na deponije.

Ponovno korištenje otpada najbezbolniji je način liječenja naše okoline, koji ne zahtijeva dodatna ulaganja u postrojenja i ljudske resurse, a može se obavljati i iz udobnosti vlastitog doma. Jedan od načina ponovnog korištenja otpada je izrada predmeta koji se mogu upotrebljavati u svakodnevnom životu. U nastavku su predstavljene dvije ideje za ponovnu upotrebu otpada.

 a)     Eko notes

 Bez obzira na modernu tehnologiju još uvije svi posežemo za straim metodom: papir i olovka. Za ovakve situacije pogodno je imati mini notes pri ruci. Ne morate ga kupiti, sami ga izradite od starog papira (na primjer od računa za režije koji nam dolaze svaki mjesec).

Iskoristite čiste dijelove računa pa čak i omotnice u kojima dolaze neki računi. Iskružite dimenzije koje želite, i onoliko listova koliko želite da vam bude debljina notesa. Zatim pomoću bušača za papir izbušite rupe na jednom kraju listova. Kroz rupe provucite alku za ključeve ili komad žice, komad vune ili nešto tome slično, što će povezati stranice notesa, a ujedno će dati mogućnost da se stranice nesmetano mogu listati.

Da bi notes bio još kvalitetnije izrađen, na prvu i zadnju stranu notesa ubacite kartonski dio, koji možete iscrtali ili ukrasiti i tako svom notesu dati poseban šarm.

  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook

b)    Organizer za vaš sto

Od otpadnih kartonskih ambalaža, limenki, plastičnih boca ili staklenih tegli napravite organizer po vašoj mjeri, bilo da vam je potreban organizer za školski pribor na vašem radnom stolu, organizer za kozmetiku ili organizer za vaš alat.

 

  • Facebook
  • Facebook

Uz malo mašte, truda i rada možemo zaštititi okolinu i smanjiti količine otpada. Zato pokrenite se.

Više kreativnih ideja možete pronaći u publikaciji „EKO PODUZETNIŠTVO“ koja je izdata od strane Centra za edukaciju i obrazovanje. 

NAPOMENA: Tekst je vlasništvo autora i Centra za edukaciju i obrazovanje. Nije dozvoljena distribucija i korištenje ovog teksta, ili njegovih dijelova, bez dozvole autora i uz obavezno navođenje izvora.

Vezani članci:

Eko poduzetništvo

Napišite poslovni plan i pokrenite posao

Share This