CEO Vijesti

CEO uspješne priče

Jan 18, 2014 | Vijesti

  • Facebook
Centar za edukaciju i obrazovanje, tokom svog postojanja, radio je sa velikim brojem korisnika. Možemo reći da su svi korisnici pokazali izuzetan poduzetnički duh i želju za uspjehom. Time i nas, kao organizaciju, čine usješnim. Ipak, moramo reći da nam je najveće priznanje, kada neko od naših polaznika razvije i implementira ideju na kojoj je radio tokom treninga, u Centru za edukaciju i obrazovanje. Odlučili smo da ih predstavimo kroz uspješne priče. Jedan od naših uspješnih polaznika je mladi Sanel Hodžić, momak koji ima jasnu viziju i koji kroči putem uspjeha.

 

Sanel je sa uspjehom razvio projekt pod nazivom EKOVIZIJA, sa kojom je pobijedio na nekoliko start up business takmičenja. EKOVIZIJA  građanima pruža mogućnost da, od pasivnih promatrača, postanu aktivni sudionici zaštite okoliša.

Sanel nam je odgovorio na nekoliko pitanja, a odgovori će, nadamo se, i drugima pomoći da slijede svoje snove. 

1. Ko je Sanel Hodžić?

Ja sam Sanel Hodžić – autor i nositelj projekta, koji bi u nekoj priči promijenio svijet, u kome živimo, na bolje. Imam 22 godine, živim u Tuzli, uporno učim programiranje i dizajn. Završio sam akademiju za računarske tehnologije, polaznik raznih edukativnih seminara, učesnik raznih projekata…

2. Odakle ideja za biznis?

Ideja se javila iz želje za rješavanjem problema koji se tiču svih nas, a koji nemaju adekvatno rješenje. Želja za promjenom uslova u kojima živimo, dovela je do idejnog rješenja koje je izraslo u jedan realiziran projekat koji je spreman za upotrebu. Samo je potrebno pravilno posmatrati probleme oko nas.

3. Kako ste saznali za CEO edukacije i kako su Vam pomogle u ličnom i poslovnom napretku?

Za CEO edukacije saznao sam tokom jedne konferencije, na kojoj sam upoznao gospodina Almira Paočića, tada sam prvi put čuo za CEO, a poslije sam više informacija potražio na oficijelnoj stranici www.ceo.baJednom prilikom sam aplicirao na besplatnu edukaciju o poduzetništvu, na kojoj sam bio primljen. Ta edukacija mi je pomogla, jer mi je zaista proširila pogled na mnoge stvari, shvatio sam da pokrenuti i voditi projekte ili neku vrsta biznisa, nije nimalo jednostavno ali nije ni nešto neostvarivo. Nedugo nakon toga sam odlučio naučene stvari primjeniti u praksi i zaista se isplatilo.

  • Facebook

4. Da li ste imali strah od neuspjeha na početku?

Imao sam i na početku i imam i danas, to je normalno. Svakom je žao kada ti trud bude uzalud, ali u drugu ruku, svaki trud budi nadu za uspjehom. Treba vjerovati, pozitivno misliti i truditi se, a uspjeh će onda doći.

5. Da li ekovizija  može da postane jedan uspješan biznis ?

Ekovizija može da postane biznis, to je projekat kome ne može da se odredi vrijednost, naravno da može da se izbori na tržištu, jer sada je ova vrsta projekata u trendu. To je jedan potpuno novi trend koji se na našim prostorima tek pojavljuje. Ko zna šta može da se izrodi iz te priče. Za sada, to je jedan nekomercijalni projekat, koji može da postigne vrh ili da padne na dno i propadne. Spreman sam da prihvatim oba ishoda i da nastavim dalje. Ja ću se truditi da to bude jedna lijepa priča, ali prostor na kome je projekat pokrenut je papir po kome se piše priča o ovom projektu, a olovku ne držim samo ja, nego i svi oni koji treba da iskoriste projekat.

6. Kako zainteresovani mogu koristiti Vašu aplikaciju? 

Aplikaciju ekovizija je lako koristiti, a detalje mogu vidjeti oficijelnoj stranici ekovizija.ba.
Ukratko, riječ je o mobilnoj aplkaciji, koja služi za prijavu raznih problema: uništene klupe u parkovima, saobraćajni znakovi, problemi na putevima, otpad na javnim mjestima, zagađivanje rijeka i jezera, divlje deponije, pretrpani kontejneri, nedostatak kanti za bacanje smeća, uništavanje šuma i ilegalne sječe, klizišta, problemi u gradu – razbijeni izlozi i slične pojave.

Na građanima je da prijavljuju probleme, a za ostalo će se brinuti administrator u saradnji sa nadležnim općinskim službama. Prednost koju aplikacija nudi, je ta, što građani ne moraju da razmišljaju o tome kojoj službi da se obrate za određeni problem.

7. Da li u budućnosti planirate pokretati druge vrste biznisa i da li mislite da je to jednostavno? 

Nije jednostavno! Jednostavno je potrošiti novac s pričom: “pa eto pokušao sam nešto”, ali napraviti biznis nije jednostavno. Naravno, namjeravam nekada se baviti biznisom, ne znam da li u skorije vrijeme, ali definitivno namjeravam. U opciji ima više varijanti od kojih je jedna i proizvodnja i prodaja društvenih igri na ploči. Neka druga varijanta za koju ne treba biti strašno kreativan, bila bi prodaja kućnog namještaja, u čemu bi najvjerovatnije imao podršku od brata koji živi u Austriji, a koji me je i do sada podržavao i pomogao mnogo puta. Na kraju krajeva na edukacijama o biznisu sam stekao znajnja za koja sam siguran da mogu jako mudro da upotrijebim i potrudiću se tako bude.

8. Šta bi poručili mladim i nezaposlenim, koji kao i Vi žele nešto pokrenuti?

Ne čekajte posao, jer život je previše kratak da čekate prilike, prilike treba stvarati. Svaki dan tragajte za informacijama, i nađite način da ih iskoristite na pravi način. Svaka edukacija je samo jedan korak naprijed, a korak, po korak – jednom stignete do cilja.

9. Kako zainteresovani mogu doći do Vas?

Za komunikaciju koristim e- mail: sanel@ekovizija.bai broj telefona: 060  3417  363.

10. Nešto što Vas inspiriše u poslu i životu?

Pa ja sam…
Jedan vječiti sanjar…
Čovjek koji se ne boji da živi snove…
Znam da su snovi kao jedno veliko more i da mogu lako potonuti u njima ali ostvarenje tih snova je jedno predivno ostrvo na koje želim da stignem i stalno težim prema tome.
Nekad se probudim, vidim stvarnost vidim svjet oko sebe, na to niko nije nedodirljiv.
Ali znam šta želim i to je to.

VEZANI ČLANCI:

Polaznicima poduzetničke edukacije uručeni certifikati

Kako napisati projektni prijedlog i upravljati projektom

NAPOMENA: Tekst je vlasništvo autora i Centra za edukaciju i obrazovanje. Nije dozvoljena distribucija i korištenje ovog teksta, ili njegovih dijelova, bez dozvole autora i uz obavezno navođenje izvora.

Share This