CEO Vijesti

Kako se ponašati na razgovoru za posao?

Jul 21, 2012 | Vijesti

  • Facebook

Doći do odgovarajućeg radnog mjesta, u današnje vrijeme, nije lako. I odmah da kažemo, rijetko kad je i bilo. Nakon završenog obrazovanja, seminara, edukacija, usavršavanja, često se susretnemo da činjenicom, da sva naša znanja i vještine – nikome ne trebaju.

Dobro došli na tržište rada! Šta vas sve čeka? Vojska nezaposlenih BH građana, svih profesija i stepena obrazovanja, ambicioznih, mladih, starijih, sa iskustvom, bez iskustva… Kako ćete vi isplivati, kada se za svako otvoreno radno mjesto javi 500 ljudi?

Neke stvari ne ovise o vama, a neke su itekako bitne, da bi poslodavac baš vas zaposlio. Prije svega, ono što sigurno možete učiniti, je munjevito i kontinuirano graditi svoju biografiju. Kako? Povremeni poslovi, rad u udruženjima, pisanje projekata, rad na određeno vrijeme, pa i volontiranje za vrijeme školovanja, vam možda nisu po volji, ali svakako da utiču na stav poslodavca da baš vašu prijavu uzme u obzir.

Imam šta da napišem u biografiji…

Ma šta da radite, trudite se da budete najbolji u tome. Za vrijeme školovanja i pisanja seminarskih, maturskih i diplomskih radova, potrudite se da što više sami istražujete, radite, pitate i naučite o temi o kojoj pišete. Sutra, kada počnete raditi, sigurno će vam biti lakše. Dakle, verziju copy/paste, odmah izbazite iz glave.

Tražite prilike gdje biste mogli demonstrirati svoje vještine u branši? Postoje razni seminari i natjecanja na kojima se možete okušati, a neka su i u sklopu akademskih programa. Dakle, ovisno o struci, prijavljujte se i učestvujte na radionicama, seminarima i konkursima.

Ukoliko imate priliku, radite u udruženjima, i u svakom ćete slučaju dobiti reputaciju osobe koja je sposobna i voljna brzo učiti. Upravo će neka vrsta demonstracije ukazati na to da biste mogli uspjeti u poslu za koji konkurišete, a to je vašem potencijalnom poslodavcu u samim počecima najviše bitno.

Uredu, pozvan/a sam na razgovor, i šta sad?

Prije svega, istražite što više o firmi u koju konkurišete. Nemojte dozvoliti da na pitanje: “Čime se bavi naša kompanija?”, ne kažete ništa ili kažete veoma malo. Pored toga, dobro bi bilo da proučite koja su zaduženja i odgovornosti osobe koja radi na mjestu za koje ste se prijavili.  

·   – Sagovornika treba gledati u oči. Ukoliko ga tako naciljate, i ukoliko pogledom ne prelazite gore-dole, lijevo – desno, ostavljate dojam sigurnog i uvjerljivog sagovornika.

·  – U govoru tijela važne geste ruku. Geste ne smiju prelaziti okvir zamišljenoga televizora.

·    – – Način sjedenja je veoma važan! Najbolje je nagnuti se malo naprijed ili “izravnati leđa”.

·        –  Ne sjediti prekrštenih ruku, jer to odaje utisak nesigurnosti.

·    – Ako ne znate šta da radite sa rukama, uzmite olovku i papir i cijelo vrijeme nešto bilježite. Time ćete dokazati drugoj strani da ste savjesni, odgovorni i zainteresovani za sastanak

Prvi dojam o vama stvara se odmah, u prvim minutama razgovora. Potrudite se da upravo tada izgledate kako biste željeli. Nemojte zakasniti na intervju, jer to ostavlja vrlo loš dojam. Rukujte se prilikom upoznavanja i nastojte zapamtiti sagovornikovo ime. Prvi razgovori za posao, možda neće rezultirati zaposlenjem. Ali odlaskom na intervju, lakše ćete savladati vještine predstavljanja za “posao života”.

Puno sreće!

NAPOMENA: Tekst je vlasništvo autora i Centra za edukaciju i obrazovanje. Nije dozvoljena distribucija i korištenje ovog teksta, ili njegovih dijelova, bez dozvole autora i uz obavezno navođenje izvora.

Share This